Blogin luominen Blogger-palvelussa

Ohjetta on helpointa käyttää niin, että avaat toiseen selainikkunaan ohjeen ja toiseen Blogger-palvelun sekä pienennät ikkunat niin, että ne mahtuvat näytölle rinnakkain.

Tässä on ohjeet kurssin harjoituksissa jo läpikäydylle blogin luomiselle. 

  • Tehtävät on merkitty tähän tapaan listamerkillä.

Blogin luominen

  • Mene osoitteeseen www.blogger.com.
  • Valitse oikean yläreunan kielivalikosta suomen kieli.

Seuraavaksi luodaan blogi. Luomme julkisen blogin, mutta voit käyttää omaa harkintaa käyttäjänimen valinnassa. Se voi olla selvästi tunnistettava oma nimesi tai pelkkä nimimerkki. 

Valitse sinulle sopiva vaihtoehto blogin luomiseksi:

  1. Jos sinulla on Gmail-sähköpostiosoite, niin voit kirjautua sisään sen tunnuksilla. Valitse sitten avautuvasta ikkunastaLuo blogi.
  2. Jos sinulla ei ole Gmail-osoitetta tai Googlen käyttäjätiliä ennestään, niin valitse Luo blogi -painike. Avautuvassa ikkunassa voit rekisteröityä palvelun käyttäjäksi.
  • Paina tunnus ja salasana tarkasti mieleesi!
  • Anna blogillesi nimi ja osoite. Yleensä blogin nimi ja osoite ovat samat tai samantapaiset. Tämä helpottaa myös blogin kävijöitä. Osoitteessa ei saa olla skandinaavisia aakkosia tai erikoismerkkejä!
  • Jatka Valitse malli -sivulle. Valitse valmiista vaihtoehdoista mieleisesi ulkoasu blogille. Voit vaihtaa tätä myöhemmin.
  • Aloita bloggaaminen!

Blogitekstit

Blogitekstien luominen

Blogitekstit (myös blogimerkinnät, blogipostaukset tms.) ovat blogin keskeisin sisältö.

  • Kirjoita lyhyt esittely- tai tervetuloteksti blogisi ensimmäiseksi merkinnäksi. Mainitse, että blogin tekeminen liittyy meneillään olevaan kurssiin. Tee sitten sopivasta sanasta linkki kurssin blogiin: http://sosiaalinenweb10.blogspot.com/ seuraavasti:
  • Valitse se tekstin osa, josta haluat tehdä hyperlinkin.
  • Valitse työkalupalkista painike Linkki. Syötä avautuvaan ikkunaan blogin osoite ja klikkaa OK.
  • Tallenna teksti alareunan painikkeella Tallenna nyt. Erityisesti pitkää tekstiä kirjoitettaessa on syytä tallentaa silloin tällöin. Tallentaminen ei ole julkaisemista. Tekstiä voi näin myös työstää pätkissä pitemmän ajan kuluessa, esimerkiksi pitkin viikkoa ja julkaista vasta lopuksi.
  • Anna tekstille otsikko! Se ei ole välttämätöntä, mutta helpottaa blogipostien selailua myöhemmin.

Blogipostien selailua helpottavat tunnisteet. Tunnisteet ovat eräänlaisia asiasanoja tai fraaseja, jotka syötetään tunnistekenttään. Tunniste voi koostua useastakin sanasta, mutta ei voi sisältää merkkejä & < > @ ! Tunnisteet erotetaan toisistaan pilkulla.

  • Anna tekstillesi yksi tai useampia tunnisteita, esim. sosiaalinen web.

Yksittäisen blogitekstin osalta voit määrittää myös joitakin asioita julkaisuasetuksissa. Ko. painiketta klikkaamalla saat näkyviin valinnat kommenteista ja julkaisuajasta. Voit määrittää yksittäisen postin osalta sen, sallitko kommentteja. (Myöhemmin katsotaan kommenttien sallimisesta koko blogin osalta.) Päivämäärän ja kellonajan avulla voit ajastaa blogitekstin ilmestymään tiettyyn aikaan. Säännöllisyyteen pyrkivä blogikirjoittaja voi näin määrittää tekstin ilmestymään aina samaan aikaan kirjoitushetkestä huolimatta tai vaikkapa loman aikana.

  • Julkaiset tekstisi Julkaise nyt -painikkeella. Teksti on julkaistu ja Tarkastele blogia -painikkeella pääset näkemään tekstisi sellaisena kuin se näkyy muillekin webin käyttäjille.

Blogitekstien muokkaaminen jälkikäteen

Blogitekstejä voi muokata myös jälkikäteen.

  • Valitse oikeasta yläreunasta Uusi teksti. Päädyt Tekstit-välilehdelle ja sen alakohtaan Uusi teksti.
  • Valitse alakohta Muokkaa tekstejä.

Tekstin poistaminen onnistuu tekstin otsikon oikealta puolelta löytyvällä Poista-painikkeella. Teksteihin voit lisätä tunnisteita valitsemalla teksti ruksilla ja valitsemalla yläreunan Luokittelutoiminnot-valikosta Uusi luokka. Teksteistä voi poistaa tunnisteita valitsemalla sanasta Luokittelutoiminnot-pudotusvalikosta Poista merkintä -otsikon alta haluttu tunniste.

Blogitekstin siirtäminen muualta

Jos kirjoitat tekstin valmiiksi jossain muualla, esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmassa, ennen verkkopalveluun tuomista, niin poista tekstin ulkoasumuotoilut ennen blogiin tuomista. Näin tekstinkäsittelyohjelmassa käyttämäsi fontit, lihavoinnit ym. eivät siirry Bloggeriin häiritsemään. Tämä onnistuu helposti joko työstämällä tekstit jo valmiiksi .txt-tiedostomuodossa tai kierrättämällä ne Notepadin (Muistion) kautta:

  • Avaa Notepad-ohjelma, joka löytyy Windows-koneiden apuohjelmista (Käynnistä/Start -> Kaikki ohjelmat / All Programs -> Apuohjelmat / Accessories), tai muu vastaava yksinkertainen tekstieditori.
  • Ota esille tekstinkäsittelyohjelmassa laatimasi teksti.
  • Kopioi teksti ja liitä se Notepadin tyhjään dokumenttiin.
  • Kopioi teksti uudelleen ja liitä vasta nyt blogin tekstikenttään.

Kuvan lisääminen blogitekstiin

  • Valitse työkalurivistä painike Lisää kuva.
  • Avautuvassa ikkunassa lataa kuva tietokoneeltasi vasemman yläreunan painikkeella.
  • Valitse lisäksi kuvan sijainti suhteessa tekstiin. Jos et valitse mitään, niin kuva sijoittuu omalle rivilleen vasempaan reunaan.
  • Valitse myös kuvan koko. Huomaa, että tämä ei vaikuta kuvan varsinaiseen kokoon – siihen voit vaikuttaa kuvankäsittelyohjelmalla ennen kuvan lataamista blogiin. Tämä valinta sen sijaan määrittää sen, minkä kokoisena kuva näyttäytyy blogissasi.
  • Tallenna kuva ja tarkastele blogiasi. Lisäämääsi kuvaa klikkaamalla saat sen näkymään suurempana.

 

Videon upottaminen blogitekstiin

Toisessa verkkopalvelussa sijaitsevan videon upottaminen blogitekstiin onnistuu seuraavasti:

  1. Etsi esim. YouTube-palvelusta video, jonka haluat sisällyttää blogiviestiisi.
  2. Esti videosivulta kohta Embed, klikkaa sitä ja kopioi esille tuleva koodin pätkä.
  3. Valitse Bloggerin kirjoitusnäkymässä Muokkaa HTML-koodia ja liitä koodin pätkä haluttuun kohtaan.
  4. Esikatsele tekstiä. Nyt videon aloituskuvan pitäisi olla näkyvissä.

 

Blogin asetukset

Asetukset-välilehdellä voi vaikuttaa moniin blogin toimintaan liittyviin seikkoihin. Muutokset pitää tallentaa jokaisessa alakohdassa erikseen.

  • Tutustu kaikkiin Asetukset-välilehden alakohtiin huolella.
  • Muuta blogin aikavyöhykkeeksi Suomen aika (GMT +02:00) Helsinki, niin viestien lähetysajat näyttäytyvät oikein.

Perusasetukset

Täällä voi muuttaa blogin nimeä (Otsikko) ja antaa sille alaotsikon (Kuvaus). Asetuksissa voit vaikuttaa myös blogin näkyvyyteen webissä. Täällä voi myös valita käyttöön jonkin muun version Bloggerin tekstieditoreista. Blogin poistaminen tai siirtäminen onnistuu sivun ylälaidasta.

  • Valitse sivun alalaidasta tekstieditoriksi Päivitetty editori, ellei se ole jo käytössä.

Kommentit

Kommenttien näyttäminen ja salliminen rekisteröityneiltä käyttäjiltä tai kaikilta lukijoilta lienevät yleisimmin käytetyt vaihtoehdot. Kommenttien salliminen antaa lukijoille mahdollisuuden keskusteluun. Halutessaan voi ottaa käyttöön kommenttien valvonnan, jolloin blogin pitäjä hyväksyy kommentit ennen julkaisua. Kuitenkin jo sanavahvistuksen käyttö estää valtaosan roskaposteista.

  • Salli kommentit blogissasi, jotta opettaja pääsee kommentoimaan kirjoituksiasi.

Arkistointi

Blogin arkistointiasetuksissa voi vaikuttaa siihen, miten blogiarkisto näyttäytyy. Yleisin vaihtoehto on kuukausittainen arkistointi.

Käyttöoikeudet

Täällä voi antaa kirjoitusoikeudet blogiin jopa 99 eri henkilölle. Lisäksi blogin lukijakuntaa voi rajata.

Blogin ulkoasu

Ulkoasu-välilehdessä voi vaikuttaa blogin ulkoasuun ja myös joihinkin samoihin ulkoasuun liittyviin asetuksiin, joita on mahdollista muokata myös Asetukset-välilehdellä.

Valitse uusi blogimalli

Osiossa on mahdollista vaihtaa blogin ulkoasua. Valmiita ulkoasuja on nyt tarjolla enemmän kuin blogin luomisen yhteydessä. Valmiiden ulkoasujen lisäksi ulkoasuja voi ladata myös verkosta.

Muokkaa HTML-koodia

HTML-koodia osaamatonkin voi täällä vaihtaa bloginsa ulkoasun toisaalta ladattuun ulkoasuun. Muita ulkoasumalleja löytyy verkosta esimerkiksi hakusanoilla ”blogger templates”. Ilmaisia ulkoasuja tarjoavan palvelun käyttösäännöistä (terms of service) on hyvä aina tarkistaa, millä ehdoilla valmista blogimallia voi hyödyntää. Jos haluat ottaa käyttöön jonkin valmiista blogimalleista toimi seuraavasti:

  • Tallenna ensin nykyinen malli koneellesi kohdassa Varmuuskopioi tai palauta malli linkistä Lataa koko malli. Palvelu tarjoaa tallennettavaksi xml-tiedostoa. Talenna tiedosto.
  • Lataa valmis ulkoasu omalle koneelle. Kyseessä on yleensä zip-tiedosto eli pakattu tiedosto. Pura tiedosto esim. IZArc-ohjelmalla.
  • Lataa tallentamasi xml-tiedosto palveluun Varmuuskopioi tai palauta malli -kohdassa.

Kirjasimet ja värit

Valmista mallia voi joiltakin osin muokata

Sivuelementit

Täällä voi muokata mm. sivupalkin sisältöä. Sivupalkkiin voi lisätä erilaisia sisältöjä, mm. tekstiä, linkkilistoja, blogilinkkilistoja, kyselyjä tai omia kuvia Flickr- tai Picasa-kuvapalveluista. Sivupalkin sisältöjä kutsutaan gadgeteiksi. Oletuksena siellä on kolme gadgetia: LukijatBlogiarkisto ja Tietoja minusta

Pääset muokkaamaan tai poistamaan valmiita gadgeteja Muokkaa-painikkeen avulla. Voit lisätä uusia klikkaamalla Lisää gadget-linkkiä.

  • Lisää blogisi sivupalkkiin näkyviin blogin tunnisteet. Voit kokeilla erilaisia asetuksia tunnisteiden näyttämiselle.
  • Muokkaa sivupalkin gadgeteja muuten mielesi mukaan.